Pakaikan Emas Nak Elak Kerap Sakit, Ibu Tergamam Anak Tertelan Emas & Tersangkut di Perut

Setiap ibu bapa pastinya mahukan yang terbaik buat anak-anak mereka. Walaupun masih kecil, ada yang memakaikan barang perhiasan seperti gelang dan rantai untuk anak perempuan.

Mungkin bagi sesetengah yang lain tidak bersetuju dengan pemakaian barang kemas pada kanak-kanak kerana pelbagai insiden boleh terjadi.

Seperti yang dilalui oleh wanita ini di mana anaknya telah tertelan emas yang dipakaikan di tangannya, lapor YOY Network.

Menerusi perkongsian di laman Facebook, Amiza Rahmat menceritakan detik-detik cemas itu.

Mari kita ikuti perkongsian beliau.

_________

Pakaikan emas sebab tangan kiri tak bergerak

Bismilahirahmanirrahim. Mummy simpan sini sebagai pengajaran tuk mummy n mummy lain kat luar sana.

Semua tau yg humaira farisha is a special baby. Mummy bagi pakai kat tangan kiri sebab tangan kiri adik x bergerak n selalu genggam je.

Ini salah satu ikhtiar mummy, sebab mummy pernah terbaca yg pakaikan emas boleh elak dari kerap sakit. Harini before mummy pergi work, adik okay n banyak bebel.

Adik tertelan emas

Mummy antar adik peg rumah neni mcm biasa. Jam lebih kurang 9.10 pagi, neni call mummy. Suara neni cemas n panik sambil bgtau yg adik dah tertelan emas.

Mummy pon dengar suara adik nangis masa neni call. Allahu masa tu hati mummy mcm nak gugur mummy terus tinggalkan discussion dengan hr n supervisor untuk balik tengok adik.

Sampai rumah neni bgtau adik dah muntah yg bulat tu tapi handbag x jumpa. So, mummy buat keputusan untuk bawa adik ke klinik untuk x tray n mintak neni sambung cari dekat rumah.

Xray charms dalam perut

Sampai dekat klinik, kita daftar n jumpa doktor dulu. Doktor bagi surat untuk buat xtray. Masa tunggu result xtray mummy sentiasa doa semoga adik x telan charms tu.

Apakan daya masa result xtray kluar mummy terkejut rasa nak rebah tengok charms handbag tu dah dlm perut adik.

Mummy pelik adik erat2 sambil air mata mummy mengalir. Allah je tau masa tu hati mummy mcm mana.

Lepas tengok result doktor klinik refer adik ke hospital selayang untuk jumpa pakar. Dalam perjalanan mummy pegang adik kuat2 smbil hati ni memberontak salahkan diri sendiri.

Doktor beri ubat

Sampai hospital doktor masukkan adik kat bahagian kecemasan zon kuning. Alhamdulillah doktor kata charms tu dah masuk dlm perut bukan saluran penafasan adik pon nampak ok je n doktor kata adik boleh discharge dengan bekalan ubat untuk kluarkan charms tu.

Buat masa 4-5 hari mummy kena pantau adik. Nampak mcm xda pape tap sangat bahaya kalau charms tu masuk dekat saluran pernafasan.

BACA: [VIDEO] Tak Sampai Seminit Tinggal Nak Tutup Pintu, Ibu Terkejut Anak Dah ‘Lemas’ Dalam Baldi

So, ni pengajaran n situasi yg mummy x kan lupakan. Semoga x jad lagi. Humaira farisha kuat.

Follow YOY Network di laman Instagram untuk pelbagai info dan video menarik!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by YOY Network (@yoynetwork)

Default image
admin
Articles: 818