Hidup Dengan Wang Simpanan, Restoran ‘Steamboat’ Ditutup Demi Keselamatan Pekerja – Haqiem Rusli

Sama seperti penggiat seni lain, Haqiem Rusli berkata dia kini banyak bergantung dengan wang simpanan memandangkan tawaran nyanyian berkurang dan restoran miliknya terpaksa ditutup sementara.

Bagaimanapun, Haqiem meluahkan rasa syukur menerima beberapa tawaran untuk membuat review di Instagram untuk menambah pendapatan.

“Tipulah kalau tidak terkesan sepanjang pandemik ini. Tawaran nyanyian sudah tidak serancak sebelum ini, malah restoran juga saya terpaksa tutup sementara waktu.

“Sekarang ini saya cuma mengharapkan wang simpanan yang ada. Selain itu, saya juga ada beberapa komitmen untuk ulasan dan kempen produk di media sosial.

“Jadi sedikit sebanyak dapatlah menampung kehidupan sepanjang pelaksanaan Sekatan Pergerakan Penuh hingga 14 Jun ini,” katanya.

Kata Haqiem lagi, meskipun terpaksa menanggung kerugian namun dia mengambil keputusan menutup sementara restoran miliknya SanThai Village demi keselamatan pekerja serta ahli keluarganya.

“Walaupun terpaksa menanggung kerugian apabila kedai tidak beroperasi, tapi demi keselamatan dan nyawa pekerja serta ahli keluarga saya percaya ini adalah langkah terbaik.

“Lagipun saya tidak mahu ahli keluarga saya keluar rumah untuk bekerja. Kami sekeluarga memang duduk rumah saja sekarang kerana keadaan Covid-19 amat membimbangkan.

“Apabila sudah reda nanti, barulah kami kembali beroperasi. Soal nasib pekerja, kami akan cuba cari jalan untuk membantu mereka dalam waktu sukar ini,” katanya.

Haqiem yang popular dengan lagu Lembah Kesepian, Tergantung Sepi dan Jatuh Bangun ini mengambil masa selama tiga bulan untuk membuka restoran yang menu utamanya adalah steamboat.

“Sebenarnya saya buka kedai ini untuk masa depan sebab dalam bidang nyanyian ni tak menjanjikan yang kita akan terus berada di atas. Mungkin kalau umur kita dah tua, waktu itu tak ada job, siapa tahu.

“Saya takut, tak tahu apa yang akan terjadi pada masa mendatang, jadi saya buka kedai ini untuk back up plan dan masa depan saya, untuk hari tua saya. Jadi ada bisnes untuk saya buat.

“Perancangan ini dalam masa tiga bulan, termasuklah mencari lokasi dan ubah suai kedai.

“Saya pilih SanThai Village sebab ia seperti suasana kampung dan santai tu macam relaks. Ejaan Thai tu merujuk kepada makanan steamboat,” jelas Haqiem yang mempunyai alasan tersendiri memilih steamboat.

“Saya pilih steamboat sebab bila saya dah cuba makan rasa tertarik pula. Lagi pun saya tengok ramai sekarang ini suka makan steamboat.

“Selalunya kuah steamboat adalah tom yam atau sup ayam, tapi di restoran saya kuah asam pedas sebab kami nak cari kelainan daripada kedai steamboat yang lain,” ujar Haqiem lagi yang kini sibuk menguruskan restoran jika tiada undangan nyanyian.

Restoran SanThai Village terletak di Block H, Platinum Walk, Danau Kota, Kuala Lumpur dan mula beroperasi pada pukul 3 petang hingga 12 malam.

Hanya bayaran RM25 sahaja untuk seorang, anda boleh menikmati steamboat dan juga variasi makanan lain.

Default image
admin
Articles: 757