[VIDEO] Tular Tangan Dig4ri dan Menangis, Sajat Ditah4n?

Sebut sahaja nama Sajat Kamaruzzaman, pasti semua sudah mengenali usahawan kosmetik yang sering dilanda k0ntroversi ini.

Baru-baru ini syarikat milik usahawan kosmetik itu didend4 RM14,500 oleh Mahkamah Majistret di sini atas 17 pertuduh4n memiliki dan menjual keluaran tidak berdaftar serta kosmetik tidak bernotifikasi dengan Kementerian Kesihatan Malaysia, dua tahun lepas.

Majistret, Hanie Dzatul Akhmar Zulkefli menjatuhkan hukum4n itu terhadap Syarikat Nur Sajat Aesthetic Sdn Bhd yang diwakili dua pengarahnya iaitu Nur Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzzaman, 35, dan Ashaari Maznan, 44, selepas mereka menukar pengakuan kepada bers4lah terhadap kesemua pertuduhan yang dihadapi.

Hanie Dzatul Akhmar menjatuhkan hukum4n dend4 RM12,000 bagi 12 pertuduh4n manakala masing-masing RM500 bagi lima lagi pertuduhan terhadap syarikat itu yang merupakan Orang Kena Sam4n (OKS) dalam kess berkenaan.

Terbaru, semalam viral satu video di media sosial memaparkan Sajat telah digari.

Menerusi video pendek berdurasi 0:15 saat yang dikongsikan di akaun TikTok Rudyaj01 memaparkan usahawan kosmetik ini sedang membuat Live di Instagram miliknya iaitu Nursajat23.

Tetapi lain pula yang jadinya apabila melihat pergelangan tangan Sajat seakan ‘digari’. Bukan itu sahaja, rata-rata para peminat dan pengguna media sosial yang menonton live tersebut agak terkejut dengan insiden yang berlaku.

Malah mereka tertanya-tanya apakah punca sebenar dan kesalahan yang dilakukan oleh Sajat sehingga dia digari.

Walaupun begitu, tidak dapat dipastikan kesahihan dan kejadian sebenar yang berlaku. Difahamkan, gambar terakhir yang dimuatnaik oleh Sajat di Instagram adalah 2 hari yang lalu sementara di IG Story adalah 22 jam yang lalu.

Namun, sehingga kini tiada posting terbaru yang dibuat oleh usahawan kosmetik ini.

‘Lelaki harus kuat’

Identiti sebenar Sajat

Terdahulu, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) tampil membuat pendedahan mengenai isu identiti Nur Sajat Kamaruzzaman.

Penolong Pengarah Kanan, Cawangan Sosial, Bahagian Pembangunan Keluarga Sosial dan Komuniti Jakim, Dr Mohd Izwan Md Yusof berkata, ia dibuat susulan kenyataan Sajat mengenai identiti sebenarnya.

Mohd Izwan yang juga pakar dalam menangani perkara sedemikian di Jakim mengakui dimaklumkan bahawa identiti usahawan itu sebagai khuns4.

“Ye betul, ibu bapa Sajat telah bersumpah bahawa Sajat adalah khuns4,” kata Mohd Izwan kepada media.

Portal berita ada melaporkan Sajat mendedahkan beliau telah memaklumkan mengenai identiti sebenar dirinya kepada Jakim, dalam pertemuan pertama beliau dan kedua ibu bapanya dengan Mohd Izwan di Wisma Nur Sajat di Shah Alam, 16 Januari lalu.